Składniki:

1i1/2 kg. ziemniaków

3 jajka

2 łyżki margaryny

1 szklanka mąki ziemniaczanej

sól

gałka muszkatołowa

olej do wysmarowania gofrownicy

Wykonanie:

Ziemniaki obrać,umyć,ugotować w osolonej wodzie,odlać i przecisnąć przez praskę. Gdy ziemniaki ostygną dodać do nich jajko,margarynę,mąkę ziemniaczaną,sól,gałkę muszkatołową i wyrobić ciasto. Gofrownicę posmarować olejem i rozgrzać. Na płytę rozgrzanej gofrownicy kłaść spłaszczone placki ciasta w kształcie prostokąta lub koła (w zależności od rodzaju gofrownicy) i piecz około 15 minut,aż gofry się zrumieni.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *