Składniki;

1 duża ugotowana biała kapusta

Farsz;

1,50 kg. surowego mięsa mielonego
3 woreczki ugotowanego ryżu
2 cebule
4 ząbki czosnku -przeciśniętego przez praskę
sól
pieprz
magii w płynie do
słodka papryka- do posypania gołąbków

Wykonanie;

Z kapusty wyciąć głąb i w ten środek wyciętego głąba wlać oleju aby liście łatwiej odchodziły, następnie na małym ogniu gotować i kolejno widelcem wyjmować po jednym liściu, uważać aby nie poszarpać liści. Na każdy liść kłaść przygotowany farsz i zawijać gołąbki. Przygotować blaszkę z piekarnika, skropić oliwą lub ułożyć na blaszce wiórki margaryny. Na tym tłuszczu poukładać niepotrzebne liście z ugotowanej kapusty. Na te liście układać zawinięte gołąbki,na koniec posypać je słodką papryką i walc szklankę bulionu lub wody do blaszki. Piecz około 75-90 minut w 180C,często podlewając gorącym wytworzonym płynem z pieczonych gołąbków.

Farsz ;

Mięso mielone, przesmażoną cebulkę ugotowany ryż według przepisu na opakowaniu dać do miski przyprawić solą ,pieprzem czosnkiem przeciśniętym przez praskę.Gotowy farsz nakładać na kapustę i zwijać gołąbki.Podawać z sosem pomidorowym lub innym według swojego upodobania

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *