Składniki:
1-2 główki młodej kapusty
1 kg. mieszanego mielonego mięsa
2 cebule
2 szklanki ryżu
litr bulionu rosołowego
1liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
olej
Sos:
70 dag. pieczarek
2 cebule
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotuj w 4 szklankach wody. Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Cebule posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj mięso, usmaż. Dodaj ryż, przypraw. Kapustę obierz z wierzchnich liści, wytnij głąb. Zalej wrzątkiem, gotuj kilka minut. Oddziel liście, wytnij zgrubienia, ostudź. Na dnie rondla ułóż kilka liści kapusty. Na pozostałych liściach ułóż farsz, zwiń. Ułóż w rondlu łączeniem do dołu, zalej gorącym bulionem, dodaj przyprawy. Gotuj na małym ogniu 30-40 minut.
Sos:
Cebule posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, duś kilkanaście minut. Wlej pół litra wody, zagotuj. Dodaj śmietanę wymieszaną z mąką, zagotuj, przypraw. Polej gołąbki.