GOŁĄBKI W SOSIE PIECZARKOWYM

Składniki:

1-2 główki młodej kapusty

1 kg. mieszanego mielonego mięsa

2 cebule

2 szklanki ryżu

litr bulionu rosołowego

1liść laurowy

3 ziarenka ziela angielskiego

olej

Sos:

70 dag. pieczarek

2 cebule

2 łyżki masła

1 łyżka mąki

2 łyżki śmietany 18%

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Ryż ugotuj w 4 szklankach wody. Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Cebule posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj mięso, usmaż. Dodaj ryż, przypraw. Kapustę obierz z wierzchnich liści, wytnij głąb. Zalej wrzątkiem, gotuj kilka minut. Oddziel liście, wytnij zgrubienia, ostudź. Na dnie rondla ułóż kilka liści kapusty. Na pozostałych liściach ułóż farsz, zwiń. Ułóż w rondlu łączeniem do dołu, zalej gorącym bulionem, dodaj przyprawy. Gotuj na małym ogniu 30-40 minut.

Sos:

Cebule posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, duś kilkanaście minut. Wlej pół litra wody, zagotuj. Dodaj śmietanę wymieszaną z mąką, zagotuj, przypraw. Polej gołąbki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *