Składniki:
1 duża główka kapusty białej
1 kg. mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
2 jajka
1 bułka kajzerka czerstwa
sól
pieprz
1 woreczek ryżu
Wykonanie;
Namoczyć bułkę, następnie do mięsa pokroić bardzo drobniutko cebulę lub zetrzeć na tarce, dodać jajka, wyciśniętą bułkę, sól, pieprz, wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie Odcedzić. Gdy ryż ostygnie, dodać do mięsa i wymieszać i jeszcze jeżeli jest taka potrzeba to doprawić do smaku. Kapustę oczyścić wyciąć w środku głąb wlać w ten wycięty środek oleju gotować, zdejmując kolejno liście. Z każdego liścia odciąć zgrubienie nakładać mięso i zawijać w tak zwaną książkę lub roladę. Na dno garnka ułożyć parę liści i gołąbki, zalać wodą z parzenia kapusty, dodać kostkę rosołową „Knorr”, trochę soli i pieprzu, gotować około 50 minut. Następnie doprawić mąką i koncentratem pomidorowym ja na koniec dodaję jeszcze 1-2 łyżki śmietany dla poprawienia smaku sosu.