GOŁĄBKI Z MIĘSEM

Składniki:

Duża ugotowana biała kapusta.

Farsz:

1, 30  kg surowego mięsa mielonego

3 woreczki ugotowanego ryżu

sól pieprz

magii do zup według uznania

słodka papryka do posypania gołąbków

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy doprawiamy do smaku i układamy porcje na liściach  kapusty.

Wykonanie:

Z kapusty wycinamy głąb aby liście łatwiej odchodziły następnie na małym ogniu gotujemy po czym kolejno widelcem wyjmujemy po jednym liściu. Na każdy liść kładziemy około 2 łyżki przygotowanego farszu i zwijamy. Przygotowujemy blaszkę z piekarnika, z którą skrapiamy oliwą lub układamy na niej wiórki margaryny. Na tłuszczu układamy niepotrzebne liście z ugotowanej kapusty Po czym układamy zawinięte gołąbki, posypując je słodką papryką i dolewając szklankę wody do blaszki lub bulionu. Pieczemy około 75 minut w 180 stopniach, często podlewając gorącym wytworzonym płynem z pieczonych gołąbków. Zamiast mięsa mielonego można dodać surową białą kiełbasę obraną z jelita. Gotowe gołąbki podajemy z sosem pomidorowym.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *