Składniki:
Duża ugotowana biała kapusta.
Farsz:
1, 30 kg surowego mięsa mielonego
3 woreczki ugotowanego ryżu
sól pieprz
magii do zup według uznania
słodka papryka do posypania gołąbków
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy doprawiamy do smaku i układamy porcje na liściach kapusty.
Wykonanie:
Z kapusty wycinamy głąb aby liście łatwiej odchodziły następnie na małym ogniu gotujemy po czym kolejno widelcem wyjmujemy po jednym liściu. Na każdy liść kładziemy około 2 łyżki przygotowanego farszu i zwijamy. Przygotowujemy blaszkę z piekarnika, z którą skrapiamy oliwą lub układamy na niej wiórki margaryny. Na tłuszczu układamy niepotrzebne liście z ugotowanej kapusty Po czym układamy zawinięte gołąbki, posypując je słodką papryką i dolewając szklankę wody do blaszki lub bulionu. Pieczemy około 75 minut w 180 stopniach, często podlewając gorącym wytworzonym płynem z pieczonych gołąbków. Zamiast mięsa mielonego można dodać surową białą kiełbasę obraną z jelita. Gotowe gołąbki podajemy z sosem pomidorowym.