Składniki:
1 główka kapusty
1 kg .ziemniaków
30 dag pieczarek
1 cebula
sól
pieprz
czosnek
papryka słodka
2 łyżki masła
2 szklanki bulionu
Wykonanie:
Z kapusty wycinamy głąb. W otwór po wyciętym głąbie wlewamy trochę oliwy, aby nam liście kapusty lepiej odchodziły od główki kapusty .Główkę kapustę dajemy do wrzącej osolonej wody gotujemy oddzielamy liście, ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości przepuszczamy przez praskę cebulę i pieczarki kroimy podsmażamy na maśle dodajemy do ziemniaków, farsz mieszamy doprawiamy solą pieprzem czosnkiem papryką. Na liść kapusty nakładamy farsz zwijamy gołąbki. Gołąbki dajemy do garnka podlewamy 2 szklankami bulionu dusimy 25 minut pod przykryciem na małym ogniu.