Składniki:
2 golonki(po 75 dag.)
50 dag. kiszonej kapusty
4 duże cebule
1 puszka (425 ml) białej fasolki
2 łyżki oleju
około 5 jagód jałowca
1- 2 listki laurowe
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz
świeży tymianek lub natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Golonki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Natrzeć dokładnie solą i pieprzem. Obrać cebulę, pokroić w kostkę. Włożyć do brytfanki mięso, kiszoną kapustę oraz połowę cebuli. Wrzucić listki laurowe i jagody jałowca. Podlać jedną szklanką wody. Dusić około 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200C. Na krótko przed końcem duszenia osączyć na sitku fasolkę. Rozgrzać olej na patelni. Zeszklić na tłuszczu resztę cebuli, dodać fasolkę, wrzucić tymianek. Doprawić do smaku solą i pieprzem Wyłożyć golonkę i duszoną kapustę na podgrzany półmisek. Dodać podsmażoną fasolkę z cebulą. Udekorować natką pietruszki lub świeżym tymiankiem.