GOLONKA Z WARZYWAMI

Składniki:

 

Zalewa:

 

2 litry wody

2łyżki soli

2 ząbki czosnku

2 listki laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka ziaren pieprzu

Składniki:

2 -3 golonki

sól

pieprz

suszony majeranek

4lyżki oleju

2- 3 cebule

4 kwaśne jabłka

4 marchewki

Wykonanie:

 

Golonkę umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem Odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Tak przygotowaną golonkę wkładamy do garnka i gotujemy około 2 godzin na wolnym ogniu w podanej zalewie, następnie ugotowaną golonkę wkładamy do naczynia żaroodpornego wraz z pociętymi w ćwiartki jabłkami i warzywami, dodajemy olej podlewamy szklanką wody i jeszcze zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 C. aż warzywa będą miękkie a golonka nabierze złotego koloru. Od czasu do czasu polewamy sokiem który się wytworzył. Golonki podajemy ułożone na półmisku wraz z duszonymi warzywami .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *