Składniki:
Zalewa:
2 litry wody
2łyżki soli
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
Składniki:
2 -3 golonki
sól
pieprz
suszony majeranek
4lyżki oleju
2- 3 cebule
4 kwaśne jabłka
4 marchewki
Wykonanie:
Golonkę umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem Odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Tak przygotowaną golonkę wkładamy do garnka i gotujemy około 2 godzin na wolnym ogniu w podanej zalewie, następnie ugotowaną golonkę wkładamy do naczynia żaroodpornego wraz z pociętymi w ćwiartki jabłkami i warzywami, dodajemy olej podlewamy szklanką wody i jeszcze zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 C. aż warzywa będą miękkie a golonka nabierze złotego koloru. Od czasu do czasu polewamy sokiem który się wytworzył. Golonki podajemy ułożone na półmisku wraz z duszonymi warzywami .