GRILLOWANY KURCZAK PO KUBAŃSKU

Składniki:

 

6 pojedynczych piersi kurczaka

2 łyżeczki kuminu

6-8 roztartych ząbków czosnku

1 zielona papryczka chili (bez pestek i posiekana)

1/2 łyżeczki soli

3/4 szklanki oliwy

3 łyżki soku pomarańczowego

3 łyżki soku z limonki.

Sos pomarańczowy:

1 szklanka oliwy

3/4 szklanki soku z pomarańczy

1 łyżka skórki startej z pomarańczy

1 łyżka miodu

1 łyżka sosu sojowego

sól

pieprz.

Oraz:

2 mango (pokrojone na kawałki)

2 awokado (obrane, pokrojone na kawałki)

30 dag. mieszanych sałat

garść prażonych nerkowców

 

Wykonanie:

Zrobić sos, mieszając oliwę, sok i skórkę pomarańczy, miód, sos sojowy, sól i pieprz. Przyrządzić marynatę: ziarna kuminu prażyć 1-2 minuty na suchej patelni; zdjąć, gdy zaczną pachnieć, przełożyć do miseczki. Dodać czosnek, chili i szczyptę soli, rozetrzeć na pastę. Na patelni, na której prażył się kumin, rozgrzać oliwę, wlać ją do mieszaniny przypraw i czosnku, wymieszać i odstawić na 15 minut, by smaki się przegryzły. Dodać sok pomarańczowy i limonkowy, wymieszać. Marynatą polać piersikurczaka. Przykryć, wstawić na godzinę lub dłużej do lodówki. Wymieszać mango i awokado z kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego. Rozgrzać piekarnik, włączając grill. Kurczaka wyjąć z marynaty i grillować po 5 minut z każdej strony. Po kilku minutach pokroić w plasterki. Sałatę przełożyć do miski, skropić sosem pomarańczowym, wymieszać. Przyprawić, jeśli trzeba, solą i pieprzem, rozłożyć na talerzach. Na sałacie ułożyć plasterki kurczaka, na nich mango i awokado. Posypać nerkowcami. Resztę sosu pomarańczowego podać w miseczce.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *