Składniki:

4 gruszki lub słodkie jabłka

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 jajk

2 łyżki zmielonych wiórków kokosowych

1 i 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej

sok wyciśnięty z 1 cytryny

2 szklanki oleju

plasterki gruszek gotowane w winie oraz dżem porzeczkowy

Wykonanie:

Gruszki lub jabłka obierz, przekrój, usuń środki z pestkami. Miąższ pokrój w grubsze półplasterki,szybko skrop je sokiem z cytryny, by nie zmieniły koloru. Wymieszaj mąkę z jajkami, wiórkami kokosowymi oraz wodą mineralną. Ciasto powinno być jednolite i mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. W garnku o grubym dnie lub frytkownicy rozgrzać olej. Plasterki owoców zanurzać w cieście. Od razu wkładać do gorącego tłuszczu i smażyć  na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowy deser udekorować plasterkami gruszek i dżemem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *