Składniki:
50 dag. chudej wołowiny na gulasz
50 dag. chudej wieprzowiny na gulasz
3 dag. suszonych prawdziwków
20 dag. szalotki (lub małych cebulek)
4 pomidory,
1 pojemnik (20 dag.) śmietany kremówki
2-3 łyżki margaryny
1 łyżka masła
pieprz
1 pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Namoczyć suszone prawdziwki w szklance ciepłej wody (najlepiej na całą noc). Obrać szalotki. Rozgrzać w dużym garnku lub w brytfance margarynę, smażyć porcjami umyte i pokrojone na mniejsze kawałki mięso oraz całe cebulki. Doprawić solą i pieprzem, dodać namoczone prawdziwki razem z wodą. Wlać 2 szklanki wody. Przykryć, a następnie dusić 1 i 1/2 godziny. Dokładnie oczyścić kurki oraz pieczarki, umyć, duże grzyby pokroić na połówki Umyć pomidory, pokroić na cząstki, usunąć środki z pestkami .Rozgrzać na patelni łyżkę masła. Wrzucić grzyby i pokrojone pomidory, mocno podsmażyć. Dodać do gulaszu 15 minut przed końcem duszenia. Starannie rozprowadzić 2 łyżki mąki w odrobinie zimnej wody, zagęścić gulasz. Zaciągnąć śmietaną, dobrze wymieszać, ponownie zagotować. Jeszcze raz doprawić całość do smaku solą oraz pieprzem. Opłukać natkę pietruszki, drobno pokroić. Posypać danie bezpośrednio przed podaniem. Gulasz najsmaczniejszy będzie z prawdziwymi domowymi kluseczkami.