Składniki:

20 dag. fasolki szparagowej (świeżej, mrożonej lub konserwowej)

2-3 strąki papryki

50 dag. pomidorów,

1duża cebula

1marchew

1 pietruszka,

1duży ogórek (ewentualnie kawałek cukinii lub kabaczka)

 3-4 ząbki czosnku

 3 łyżki oleju

 sproszkowana papryka

 sól

Wykonanie:

Warzywa oczyścić, opłukać. Fasolkę pokroić na kawałki, ugotować w małej ilości osolonej wody na półtwardo i nie odlewać.  Cebulę, paprykę pokroić w talarki, ogórek w gruba kostkę, marchew, pietruszkę potrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondlu rozgrzać olej, kolejno zeszklić rozdrobnione warzywa i przełożyć  je do garnka z fasolą. Pomidory sparzyć obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, podlać odrobina wody, postawić je na ogniu, a gdy całkiem się rozgotują, dodać do pozostałych warzyw i dusić razem na wolnym ogniu parę minut. Pod koniec duszenia doprawić gulasz roztartym czosnkiem, papryką i solą. Podawać z ryżem lub pieczywem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *