Składniki:
60 dag. mięsa wieprzowego (szynka, łopatka)
3 duże marchewki
por
2 liście selera
szczypcie słodkiej
szczypta ostrej papryk
szczypta majeranku
szczypta lubczyku
szczypta tymianku
szczypta gorczycy
1 cebula
1 pomidor
olej
Wykonanie:
Mięso pokrój w kostkę, posyp przyprawami, skrop olejem, wymieszaj. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Marchewki oczyść, pokrój w 3-4 cm kawałki. Olej rozgrzej na patelni, zrumień mięso ze wszystkich stron. Dodaj cebulę i marchewki, podsmaż na ostrym ogniu. Podlej wodą lub bulionem (około pół szklanki). Dodaj posiekanego pora i listki selera, duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj pokrojonego pomidora, lekko odparuj. Gulasz podawaj z ziemniakami z koperkiem i sałatką z pomidorów.