GULASZ MIĘSNO-MARCHEWKOWY

Składniki:

60 dag. mięsa wieprzowego  (szynka, łopatka)

3 duże marchewki

 por

2 liście selera

szczypcie słodkiej

szczypta ostrej papryk

szczypta majeranku

szczypta lubczyku

szczypta tymianku

szczypta gorczycy

1 cebula

1 pomidor

olej

Wykonanie:

Mięso pokrój w kostkę, posyp przyprawami, skrop olejem, wymieszaj. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Marchewki oczyść, pokrój w 3-4 cm kawałki. Olej rozgrzej na patelni, zrumień mięso ze wszystkich stron. Dodaj cebulę i marchewki, podsmaż na ostrym ogniu. Podlej wodą lub bulionem (około pół szklanki). Dodaj posiekanego pora i listki selera, duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj pokrojonego pomidora, lekko odparuj. Gulasz podawaj z ziemniakami z koperkiem i sałatką z pomidorów.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *