Składniki:

 

75 dag łopatki wieprzowej

2 czerwone papryki

3 marchewki

2 cebule

4 krążki ananasa z puszki

3 łyżki margaryny

1 szklanka bulionu z kostki

1 łyżeczka octu winnego

1/2 łyżeczki kminku

1/2 łyżeczki ostrej papryki

szczypta cynamonu

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Mięso pokroić w kostkę. Rozgrzać margarynę w rondlu i obsmażyć mięso. Wsypać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, ciągle mieszając. Gdy cebula uzyska złoty kolor, wlać gorący bulion, wsypać kminek, pieprz, szczyptę cynamonu, sol i dusić pod przykryciem. Marchew pokroić w cienkie plasterki, ananasa na spore kawałki, a paprykę w paski, dodać do gulaszu, gdy mięso będzie prawie miękkie. Dusić do miękkości.  Podawać z kładzionymi kluseczkami lub makaronem i z ogórkami kwaszonymi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *