Składniki:
4 bułki z sezamem
1jajko
2 łyżki bułki tartej
20 dag. mielonej wołowiny
4 plastry bekonu
1 cebula czerwona
4 liście sałaty
1 pomidor
1 ogórek zielony
kilka rzodkiewek
Sos czosnkowy:
olej
kilka gałązek szczypiorku
sól
pieprz
Wykonanie:
Mieloną wołowinę wyrób z tartą bułką i jajkiem, przypraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj 4 kotlety, usmaż na oleju. Osącz z tłuszczu, trzymaj w cieple .Plastry bekonu wysmaż na chrupko na patelni (bez oleju). Osącz z tłuszczu .Pomidora umyj, pokrój na plastry. Rzodkiewki oczyść, umyj, pokrój w krążki. Ogórek umyj, pokrój na plasterki. Sałatę opłucz, osusz. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Bułki przekrój na pół (możesz je podgrzać w piekarniku). Na spodzie każdej ułóż liść sałaty (ewentualnie wcześniej posmaruj masłem). Na niej połóż kotlet wołowy i bekon. Polej sosem czosnkowym, ułóż warzywa, posyp posiekanym szczypiorkiem. Przykryj wierzchami .