Składniki:

Biszkopt:

3 jajka

3/4 szklanki cukru

3/4szklanki mąki

14szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa:

90 dag. truskawek

2 opakowania galaretki truskawkowej

2 opakowania budyniu śmietankowego

1szklanka cukru

Śmietana:

1/2 litra kremówki

3 łyżki cukru pudru

2 opakowania zagęstnika do śmietany

6 dag. herbatników

5 dag gorzkiej czekolady

 

Wykonanie:

 

Biszkopt:

Białka ubij, dodając cukier i żółtka. Mąki i proszek przesiej, dodaj do ciasta, połącz. Wlej do blaszki 23×33 cm. Piecz 30 minut w 170C. Ostudź, przekrój na pół

.Masa:

Truskawki i cukier zalej 3/4 szklanki wody, duś 10 minut. Wsyp galaretki, połącz. Budynie rozrób z pół szklanki wody, dodaj do owoców, mieszając, zagotuj. Masę ostudź, przełóż ciasta. Schłodź. Śmietana:

Kremówkę ubij na sztywno, dodając cukier puder i zagęstniki. Rozsmaruj na cieście. Herbatniki i czekoladę zmiksuj, posyp ciasto. Przechowuj w lodówce.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *