Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4szklanki mąki
14szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa:
90 dag. truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej
2 opakowania budyniu śmietankowego
1szklanka cukru
Śmietana:
1/2 litra kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania zagęstnika do śmietany
6 dag. herbatników
5 dag gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubij, dodając cukier i żółtka. Mąki i proszek przesiej, dodaj do ciasta, połącz. Wlej do blaszki 23×33 cm. Piecz 30 minut w 170C. Ostudź, przekrój na pół
.Masa:
Truskawki i cukier zalej 3/4 szklanki wody, duś 10 minut. Wsyp galaretki, połącz. Budynie rozrób z pół szklanki wody, dodaj do owoców, mieszając, zagotuj. Masę ostudź, przełóż ciasta. Schłodź. Śmietana:
Kremówkę ubij na sztywno, dodając cukier puder i zagęstniki. Rozsmaruj na cieście. Herbatniki i czekoladę zmiksuj, posyp ciasto. Przechowuj w lodówce.