HISZPAŃSKIE PLACKI KUKURYDZIANE

Składniki:

 

250 g. mąki pszennej

100 g. mąki kukurydzianej

1 opakowanie suszonych drożdży

sól

3 łyżki oleju rzepakowego

1 puszka kukurydzy(340g.)

1 puszka fasolki szparagowej (370 g.)

3 cebulki ze szczypiorem

2 pomidory

100 g. serka mascarpone

1 łyżka suszonych ziół

3 łyżki kwaśnej śmietany

czarny pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

 

Wykonanie:

 

 

Mąki wymieszać z drożdżami. Dodać 200 ml. letniej wody, 1 łyżeczkę soli i olej, robotem wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę, posypać mąką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsc na około 1 godzinę. Kukurydzę i fasolkę odcedzić. Cebulki oczyścić, pokroić w krążki. Pomidory umyć, pokroić w plastry. Mascarpone wymieszać z ziołami i śmietaną, d o prawić solą i pieprzem. Ciasto podzielić na 6 porcji, rozwałkować na placki śr. 14 cm, położyć na blasze przykrytej papierem. Placki posmarować serem, wyłożyć warzywa. Doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Piec w piekarniku (220 C) około 20 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *