Składniki:
250 g. mąki pszennej
100 g. mąki kukurydzianej
1 opakowanie suszonych drożdży
sól
3 łyżki oleju rzepakowego
1 puszka kukurydzy(340g.)
1 puszka fasolki szparagowej (370 g.)
3 cebulki ze szczypiorem
2 pomidory
100 g. serka mascarpone
1 łyżka suszonych ziół
3 łyżki kwaśnej śmietany
czarny pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Mąki wymieszać z drożdżami. Dodać 200 ml. letniej wody, 1 łyżeczkę soli i olej, robotem wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę, posypać mąką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsc na około 1 godzinę. Kukurydzę i fasolkę odcedzić. Cebulki oczyścić, pokroić w krążki. Pomidory umyć, pokroić w plastry. Mascarpone wymieszać z ziołami i śmietaną, d o prawić solą i pieprzem. Ciasto podzielić na 6 porcji, rozwałkować na placki śr. 14 cm, położyć na blasze przykrytej papierem. Placki posmarować serem, wyłożyć warzywa. Doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Piec w piekarniku (220 C) około 20 minut.