INDYCZE ROLADKI
Składniki:
50 dag. zielonych szparagów
50dag. białych szparagów
4 sznycle z indyka
pieprz
2 łyżki oleju
1-2 czerwone chili
1 pęczek tymianku
1 ząbek czosnku
2 puszki pomidorów
1 cebula
cukier
sól
Wykonanie:
Szparagi oczyścić. Białe obrać na całej długości, zielone do 1/3 wysokości. Białe przeciąć wzdłuż na pół, gotować 4-5 minut w lekko posolonym wrzątku. Zielone rozciąć wzdłuż, dodać do białych po około 2 minutach gotowania. Odcedzić. Sznycle włożyć pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć na nich białe i zielone szparagi. Zwinąć. Smażyć 3- 4 minuty na łyżce oleju. Ułożyć w żaroodpornej formie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 C. Piec 8-10 minut ,chili posiekać, tymianek posiekać część odłożyć. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Zeszklić na nim czosnek i cebulę. Dodać tymianek, chili i rozgniecione pomidory razem z zalewą. Chwilę gotować .Sos przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotowe roladki wyjąć z piekarnika. Polać przygotowanym sosem. Udekorować odłożonymi gałązkami tymianku.