Składniki:

Ciasto:
 5 jajek
 250g margaryny
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szklanka cukru
 1 cukier waniliowy

Nadzienie:
 1  kg jabłek
 1 kisiel

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać obie mąki przesiane i wymieszane z proszkiem .Wymieszać. Na koniec wlać rozpuszczoną i letnią margarynę. Ponownie wymieszać.  Połowę ciasta wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec 10 – 15 minut w 180  C.

Nadzienie:

Obrane i utarte jabłka na tarce o dużych oczkach przesmażamy.  dodać do jabłek 1 łyżkę masła ma lepszy smak .Do wystudzonych jabłek wsypać kisiel  może być cytrynowy i wymieszać. Jabłka rozłożyć na podpieczonym cieście. Zalać resztą ciasta. Piec w temperaturze 180  C. przez 30 – 45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *