Składniki:
Ciasto:
5 jajek
250g margaryny
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
Nadzienie:
1 kg jabłek
1 kisiel
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać obie mąki przesiane i wymieszane z proszkiem .Wymieszać. Na koniec wlać rozpuszczoną i letnią margarynę. Ponownie wymieszać. Połowę ciasta wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec 10 – 15 minut w 180 C.
Nadzienie:
Obrane i utarte jabłka na tarce o dużych oczkach przesmażamy. dodać do jabłek 1 łyżkę masła ma lepszy smak .Do wystudzonych jabłek wsypać kisiel może być cytrynowy i wymieszać. Jabłka rozłożyć na podpieczonym cieście. Zalać resztą ciasta. Piec w temperaturze 180 C. przez 30 – 45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.