JABŁECZNIK
Składniki :

4 -5 jabłek
1i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
cynamon
masło i bułka tarta do tortownicy
cukier puder do posypania
Wykonanie:

Ucieramy jajka z cukrem,dodajemy skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,mieszamy . Jabłka obieramy kroimy w plasterki. Tortownicę smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy bułką tartą. Wlewamy 1/3 ciasta, układamy dwie warstwy jabłek, posypując je cynamonem i zalewamy resztą ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 C. piekarnika . Pieczemy około 45-55 minut z termoobiegiem. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *