Składniki:

 

5 jajek

200g kwaśnej śmietany

200 ml. oleju

20 dag. cukru

20 dag. mąki

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

4 jabłka

4 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

Wykonanie:

 

Jajka,kwaśną śmietanę,cukier,olej,przesianą mąkę i proszek do pieczenia pomieszać nie ubijać .Połowę ciasta wlać do foremki wyłożonej pergaminem,lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 C. i piecz około 20 minut. W międzyczasie jabłka obrać wyciąć gniazdka z pestkami,pokroić w plastry(najpierw na ćwiartki, a potem w plasterki). Ugotować z 4 łyżkami wody i cukrem oraz cukrem waniliowym. Jak ciasto się podpiecze(20 minut.) wyjąć z piekarnika,położyć ugotowane jabłka i zalać resztą ciasta. Wstawić znowu do piekarnika i piecz jeszcze około30 minut. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *