Składniki:
5 jajek
200g kwaśnej śmietany
200 ml. oleju
20 dag. cukru
20 dag. mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
4 jabłka
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Jajka,kwaśną śmietanę,cukier,olej,przesianą mąkę i proszek do pieczenia pomieszać nie ubijać .Połowę ciasta wlać do foremki wyłożonej pergaminem,lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 C. i piecz około 20 minut. W międzyczasie jabłka obrać wyciąć gniazdka z pestkami,pokroić w plastry(najpierw na ćwiartki, a potem w plasterki). Ugotować z 4 łyżkami wody i cukrem oraz cukrem waniliowym. Jak ciasto się podpiecze(20 minut.) wyjąć z piekarnika,położyć ugotowane jabłka i zalać resztą ciasta. Wstawić znowu do piekarnika i piecz jeszcze około30 minut. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.