Składniki:
Ciasto:
3i 1/2 szklanki mąki krupczatki
6 łyżek cukru
25 dag. margaryny
6 żółtek
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
6 białek
2 budynie waniliowe
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
Ponadto:
1,20 kg. jabłek lub 1i 1/2 słoika litrowego tartych jabłek
1 przyprawa do szarlotki
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Żółtka oddzielamy od białek. Do mąki dodajemy cukier, posiekaną margarynę, żółtka i śmietanę, wyrabiamy ciasto . Z gotowego ciasta oddzielamy 1/3 ciasta i wkładamy do lodówki, resztę wałkujemy i wylepiamy przygotowaną wcześniej blaszkę 25×35 cm. wysmarowaną i posypaną bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy i trzemy na dużej tarce. Równomiernie rozkładamy na cieście lub gotowe gotowe ze słoików.
Pianka:
Z białek ubijamy pianę, dodajemy stopniowo cukier i budyń w proszku.Gotową pianę wykładamy na jabłkach. Odłożone ciasto trzemy na dużych oczkach na pianę. Pieczemy 50 minut w 180C. Po upieczeniu nie wyciągamy od razu z blaszki bo jest bardzo kruche i łamie się. Czekamy aż ostygnie i wtedy wyciągamy .Wierzch posypujemy cukrem pudrem.