Składniki;
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
2 kg. jabłek
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
2 galaretki cytrynowe
Śmietanka;
1/2 litra śmietanki kremówki 36 %
1śnieżka
2 łyżki cappuccino
1galaretka cytrynowa
Wykonanie;
Biszkopt:
Żółtka oddzielić do białek, białka ubić na sztywno dodając pod koniec 6 łyżek cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać i leciutko wymieszać z białkami. Blachę nasmarować i wysypać mąką, równo wyłożyć ciasto, piec 30 minut w temperaturze180 C.Po upieczeniu biszkopt wystudzić.
Masa jabłkowa;
Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w cienkie półplasterki. Wyłożyć na patelnię, wlać pół szklanki wody i smażyć po przykryciem około 15 minut. Potem zdjąć przykrywkę, dodać cukier i cukier wanilinowy, wymieszać i odparować jabłka. Następnie wsypać 2 galaretki suche i dobrze wymieszać, odstawić do niewystygnięcia. Mieszać od czasu do czasu. Kiedy jabłka będą zimne, wyłożyć je na biszkopt.
Śmietanka;
Trzecią galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno ze śnieżką. Dodać 2 łyżki cappuccino. Ciągle ubijając wlewać tężejącą, przestudzoną galaretkę. Wyłożyć na chłodne jabłka. Widelcem można porobić na wierzchu paseczki i posypać odrobiną cappuccino. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.