JABŁECZNIK INACZEJ

Składniki;

6 jajek

6 łyżek cukru

6 łyżek mąki pszennej

1 i 1/2  łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

2 kg. jabłek

3/4 szklanki cukru

1 cukier wanilinowy

2 galaretki cytrynowe

 

Śmietanka;

 

1/2 litra śmietanki kremówki 36 %

1śnieżka

2 łyżki cappuccino

1galaretka cytrynowa

Wykonanie;

 

Biszkopt:

Żółtka oddzielić do białek, białka ubić na sztywno dodając pod koniec 6 łyżek cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać i leciutko wymieszać z białkami. Blachę nasmarować i wysypać mąką, równo wyłożyć ciasto, piec 30 minut w temperaturze180 C.Po upieczeniu biszkopt wystudzić.

 

Masa jabłkowa;

 

Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w cienkie półplasterki. Wyłożyć na patelnię, wlać pół szklanki wody i smażyć po przykryciem około 15 minut. Potem zdjąć przykrywkę, dodać cukier i cukier wanilinowy, wymieszać i odparować jabłka. Następnie wsypać 2 galaretki suche i dobrze wymieszać, odstawić do niewystygnięcia. Mieszać od czasu do czasu. Kiedy jabłka będą zimne, wyłożyć je na biszkopt.

Śmietanka;

Trzecią galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno ze śnieżką. Dodać 2 łyżki cappuccino. Ciągle ubijając wlewać tężejącą, przestudzoną galaretkę. Wyłożyć na chłodne jabłka. Widelcem można porobić na wierzchu paseczki i posypać odrobiną cappuccino. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *