Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
1 i 3/4 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 szklanki wody
3/4 szklanki wody do rozprowadzenia budyniu
1 szklanka cukru
1 kg. jabłek
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 litra śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Jajka z cukrem zmiksować na gładką masę. Następnie dodać wodę, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie zmiksować. Przełożyć ciasto na blaszkę 25×35 cm. wysmarowaną i posypana bułką tartą.Wstawić do nagrzanego piekarnika, 180 C. piecz około 20 minut. Zagotować wodę z cukrem, jabłka obrać pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się wody. Smażyć około 5 minut. Budynie rozprowadzić w 3/4 szklanki wody i dodać do rozgotowanych jabłek. Biszkopt przekroić, gorące jabłka wyłożyć na zimny biszkopt,przykryć drugą częścią biszkoptu wystudzić. Następnie przygotować bitą śmietanę ubitą z cukrem. Wyłożyć na masę jabłkową