JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek

1 szklanka cukru

3 łyżki wody

1 i 3/4 szklanki mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

2 szklanki wody

3/4 szklanki wody do rozprowadzenia budyniu

1 szklanka cukru

1 kg. jabłek

2 budynie śmietankowe bez cukru

1/2 litra śmietany 30 %

1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

Jajka z cukrem zmiksować na gładką masę. Następnie dodać wodę, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie zmiksować. Przełożyć  ciasto na blaszkę 25×35 cm. wysmarowaną i posypana bułką tartą.Wstawić do nagrzanego piekarnika,   180 C. piecz około 20 minut. Zagotować wodę z cukrem, jabłka obrać pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się wody. Smażyć  około 5 minut. Budynie rozprowadzić w 3/4 szklanki wody i dodać do rozgotowanych jabłek. Biszkopt przekroić, gorące jabłka wyłożyć na zimny biszkopt,przykryć drugą częścią biszkoptu wystudzić. Następnie przygotować bitą śmietanę ubitą z cukrem. Wyłożyć na masę jabłkową

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *