Składniki;
Ciasto:
20 dag. mąki pszennej
5 dag. cukru pudru
10 dag. margaryny
1 jajko
Nadzienie:
1 kg. kwaśnych jabłek
1szklanka dowolnego białego wina
1 szklanka soku jabłkowego
10 dag. cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
Kruszonka:
5 dag. cukru pudru
10 dag. mąki pszennej
5 dag. masła
Wykonanie;
Mąkę przesiać na stolnicę z cukrem pudrem, posiekać z margaryną,wbić jajko, szybko zagnieć ciasto. Zawinąć w folię i na 30 minut dać do lodówki.
Wylepić ciastem blaszkę wysmarowaną i posypana bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. podpiec ciasto 10-15 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze180C.
Nadzienie;
Jabłka zetrzeć na grubej tarce. Sok jabłkowy i ½ szklanki wina zagotować z cukrem . W reszcie wina rozprowadzić budyń i ugotować.
Wylać na podpieczone ciasto,dać jabłka jabłka,i posypać kruszonką . Piecz w nagrzanym piekarniku 0koło 60 minut w 180C.
Kruszonka;
Połączyć wszystkie składniki i posypać kruszonką na masę jabłkową.