Składniki:
1szklanka mleka
4 dag. drożdży
50 dag. mąki
5 dag. masła lub margaryny
7 dag cukru
szczypta soli
otarta skorka z1 cytryny
tłuszcz do blachy
Do dekoracji:
20 dag. masła lub margaryny
20 dag płatków migdałów
20 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki mleka
Nadzienie:
1,5 kg. kwaśnych jabłek
4 łyżki soku z cytryny
12 płatków białej żelatyny
1 laska wanilii
10 dag. rodzynek
10 dag. cukru
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Ciasto:
Rozetrzeć drożdże w podgrzanym mleku. Wsypać mąkę do miski, zrobić pośrodku wgłębienie. Wlać roztarte drożdże, przysypać odrobiną mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na około 20 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować, dodać rozpuszczony tłuszcz, cukier, sol i otartą skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto na gładką, jednolitą masę, odstawić na kolejne 20 minut, żeby wyrosło.
Na dekorację:
Rozpuścić tłuszcz na patelni, wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać migdały, wlać mleko. Wymieszać wszystkie składniki, zagotować masę, a następnie ostudzić. Rozwałkować ciasto na nasmarowanej tłuszczem blasze, pozostawić jeszcze na 15 minut. Posmarować masą migdałową, piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200C, ostudzić. Obrać jabłka na nadzienie, usunąć środki .Pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny(żeby nie ściemniały). Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Do garnka wrzucić jabłka, rodzynki, wanilię i cynamon, dusić 10 minut. Dodać odciśniętą żelatynę do przestudzonej masy, wymieszać. Kiedy masa zacznie zastygać, przeciąć ciasto na pół. Posmarować dolną warstwę masą jabłkową, przykryć drugą warstwą.