JABŁECZNIK Z PIANKĄ

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
25 dag. margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany

Wykonanie:
Z podanych produktów zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce około pół godziny.
Na posmarowaną blachę i posypana bułką tartą wyłożyć 3/4 ciasta,na ciasto wyłożyć uprażone jabłka, na jabłka wyłożyć piankę i na górę pianki dać druga cześć ciasta .można ciasto rozwałkować i dać na piankę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Pieczemy w nagrzanym piekarniku  około 45-55  minut w  180C.

Składniki:

1 kg. jabłek

2 łyżki cukru

rodzynki

cynamon jak ktoś lubi

Wykonanie:

Jabłka obrać pokroić na cieniutkie plasterki lub zetrzeć na dużej tarce dodać  2 łyżki cukru rodzynki cynamon.

Pianka:

5 białek

1 szklanka cukru

1 kisiel cytrynowy

Wykonanie:

Ubić piane białek na sztywno  ze szklanką cukru. Dodać kisiel delikatnie wymieszać.Wyłożyć pianę na jabłka.Na wierzch położyć drugą warstwę ciasta.Piec ok. godziny w 180′

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *