JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Składniki:

 

50 g. rodzynek

2 łyżki rumu

50 g. orzechów laskowych

2 łyżki cukru

1/2 łyżeczki cynamonu

300g. ciasta francuskiego

4 jabłka 1 jajko

 

Wykonanie:

 

Rodzynki namoczyć w2 łyżkach rumu. Orzechy laskowe posiekać i wymieszać z rodzynkami, cukrem i cynamonem. Ciasto francuskie cieniutko rozwałkować, wykroić 4 większe kwadraty. Pośrodku każdego ułożyć obrane jabłko z wykrojonym gniazdem nasiennym. Otwory w jabłkach napełnić bakaliową  mieszanką. Krawędzie ciasta posmarować jajkiem rozkłóconym z niewielką ilością wody. Połączyć rogi nad jabłkiem. Pakieciki posmarować po całej powierzchni jajkiem ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 minut w 180C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *