Składniki:
25 dag margaryny
4 żółtka
20 dag. cukru pudru
50 dag mąki
1 łyżka octu
1 łyżka śmietany
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kilka winnych jabłek
Wykonanie:
Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać utartą margarynę, wszystkie dodatki i zarobić niezbyt gęste ciasto. Rozwałkować na grubość 1/2 cm, kroić w kwadraty. Jabłka obrać, wydrążyć środki, napełnić dżemem, najlepiej z róży, i oblepić ciastem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu można ciasto posypać cukrem pudrem, albo oblać polewą czekoladową i obsypać wiórkami kokosowymi lub udekorować
ubitą na sztywno śmietaną z cukrem waniliowym i posypać kakao w granulkach.