Składniki:
4 steki z polędwicy jagnięcej (po15. dag)
40 dag. ziemniaków,
13czarnych oliwek
l cebula
1 strąk czerwonej papryki
10 dag. cukinii
1/2 szklanki rosołu
2/3 szklanki majonezu
2 łyżki oliwy
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
pieprz
Wykonanie:
Krążki cebuli podsmażyć na łyżce oliwy. Cukinię i paprykę posiekać, 8 oliwek pokroić na ćwiartki. Dodać do cebuli razem z listkami tymianku odsmażyć. Podlać rosołem, doprawić. Mięso natrzeć solą, pieprzem i resztą oliwy, piec na ruszcie po3 minuty z obu stron. Zawinąć w folię, odłożyć na 5 minut. Posiekać pozostałe oliwki, wymieszać z majonezem i resztą papryki. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, podawać do mięsa razem z sosem majonezowym.