JAGNIĘCA POLĘDWICA Z OLIWKAMI

Składniki:

 

 

4 steki z polędwicy jagnięcej (po15. dag)

40 dag. ziemniaków,

13czarnych oliwek

l cebula

1 strąk czerwonej papryki

10 dag. cukinii

1/2 szklanki rosołu

2/3 szklanki majonezu

2 łyżki oliwy

kilka gałązek świeżego tymianku

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Krążki cebuli podsmażyć na łyżce oliwy. Cukinię i paprykę posiekać, 8 oliwek pokroić na ćwiartki. Dodać do cebuli razem z listkami tymianku odsmażyć. Podlać rosołem, doprawić. Mięso natrzeć solą, pieprzem i resztą oliwy, piec na ruszcie po3 minuty z obu stron. Zawinąć w folię, odłożyć na 5 minut. Posiekać pozostałe oliwki, wymieszać z majonezem i resztą papryki. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, podawać do mięsa razem z sosem majonezowym.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *