JAGODY W CUKRZE NA ZIMĘ

Składniki:

3 kg. jagód
1 kg. cukru

 

Wykonanie:

 

Świeże jagody umyć i odsączyć. Odsączone jagody przebrać,usunąć listki  igliwie i gałązki.  Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. Na dno słoików wsypać warstwę jagód, na nie wsypać 3-4 łyżki cukru, następną warstwę jagód, cukier i na wierzch jagody. Słoiki zakręcić. Dno większego garnka wyłożyć  ściereczką kuchenną,wstawić słoiki z jagodami w cukrze i wlać wodę do 3/4 wysokości słoików. Od zagotowania pasteryzować 20-30 minut, w zależności od wielkości słoików. Pasteryzowane słoiki wyjąć z garnka i po ostudzeniu przechowywać w chłodnej spiżarni lub piwnicy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *