Składniki:
1/2 kg. mąki
2 żółtka
1 białko
1/2 kostki rozpuszczonego masła
1 łyżka oleju
1 i1/2 łyżeczki suchych drożdży
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
1 szklanka letniego mleka
Ponadto:
2 szklanki jagód
cukier do smaku
Wykonanie:
Zrobić zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki maki i 1/4 szklanki mleka. Zostawić do wyrośnięcia, a w tym czasie przesiać mąkę do dużej miski, dodać cukier, żółtka, białko, szczyptę soli, wlać wyrośnięty rozczyn i dokładnie wymieszać. Dodać olej i letnie, rozpuszczone masło i wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając pozostałe 3/4 szklanki mleka , aż będzie gładkie, elastyczne i lśniące. Zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyłożyć wyrośnięte ciasto na stolnice, uformować wałek i pokroić na 24 plasterki. Każdy plasterek lekko rozciągnąć formując cienki placuszek, kłaść łyżkę jagód zmieszanych z cukrem i dobrze zalepiać, kształtując lekko spłaszczone kule. Układać na wysmarowanej masłem lub margaryną blasze łączeniem do dołu, przykryć ściereczka i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy podrosną, piecz w temperaturze 180 C przez około 15 minut.
Bułeczki można posmarować żółtkiem rozkłóconym z 2 łyżkami słodkiej śmietanki lub mleka i posypać kruszonką.