Składniki;
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 dag. drożdży
3 żółtka
szczypta soli
5 dag.roztopionej letniej margaryny
Wykonanie;
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże, łyżkę cukru i 2-3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać żeby nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiać, przesypać do innej miski, dodać resztę cukrów, sól, wyrośnięte drożdże, żółtka i stopioną margarynę. Dokładnie wyrobić na gładką masę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie maczać palce w oleju odrywać po kawałeczku ciasta, formować koło, nakładać jagody, złączyć boki i formować kulki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Piecz w 180 C.około 20-25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.