Składniki;

6 jajek
20 dag. pieczarek
1/2 cebuli
1łyżka miękkiego masła
1 łyżki masła
1/2 łyżki musztardy sarepskiej
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz

Do smażenia:

bułka tarta
2 łyżki masła

Wykonanie;

Jajka ugotować na twardo, uważać żeby nie popękały, dodać łyżkę octu do gotowania. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Na patelnię dać 1łyżkę masła, i dodać drobno posiekaną cebulkę, pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, i dodać do zeszklonej już cebuli. Smażyć do czasu aż odparują pieczarki.Po tym czasie odstawić na bok. Ugotowane jajka trzeba energicznie i zdecydowanie przekroić na pół wzdłuż jajka i delikatnie wyciągnąć białko i żółtko aby nie uszkodzić skorupek. Jajka lekko rozdrabnic ja przeciskam przez praskę do ziemniaków. Do posiekanych jajek dodać podsmażone pieczarki, posiekaną natkę, koperek, musztardę i miękkie masło. Doprawić solą i pieprzem aby smak był intensywny . Dokładnie wymieszać. Napełniać masą skorupki, panierować je w bułce tartej i strzepywać jej nadmiar. Smażyć na rozgrzanym maśle do zarumienienia, około 2-3 minuty. Podawać na ciepło.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *