Składniki:
jajka według uznania
majonez
sól
pieprz
Farsz:
pieczarki
żółty ser
koperek
natka pietruszki
ketchup
szynka
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo . Ostudzić , obrać, przekroić na połówki i ostrożnie wydrążyć żółtka . Przygotować farsz i nadziewać jajeczne miseczki .
Farsz pieczarkowy:
Kilka pieczarek umyć, pokroić w bardzo drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle. Po wystudzeniu rozdrobnić razem z żółtkami najlepiej za pomocą widelca. Dodać majonez i przyprawy .
Farsz serowy:
Ser żółty zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami , wymieszać z żółtkami i majonezem . Przyprawić do smaku .
Farsz szynkowy:
Szynkę konserwową drobniutko posiekać , dodać ugotowane żółtka i przyprawy. Wymieszać z ketchupem.
Farsz ziołowy:
Żółtka wymieszać z posiekanym koperkiem , szczypiorkiem i natką pietruszki . Połączyć z majonezem , solą i pieprzem doprawić do smaku .
Wierzch przybrać zieleniną , kleksem ketchupu , plasterkiem rzodkiewki, pomidorem lub ogórkiem zielonym.