JASKÓŁCZE GNIAZDA

Składniki;

60 dag. cielęciny na szynce
4 małe jajka
1 kieliszek białego wytrawnego wina
2 łyżki musztardy miodowej
3 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki oliwy
sok z cytryny
sól
pieprz

Wykonanie;

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem pokroić w poprzek włókien na 4 plastry. Kawałki cielęciny przełożyć na deseczkę, rozbić tłuczkiem. Rozbite
kotlety oprószyć z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Z jednej strony mięso cienko posmarować musztardą i posypać posiekaną
natką. Jajka włożyć do wrzącej, osolonej wody. Gotować około 5 minut, aby żółtko nie całkiem się ścięło, odcedzić, przestudzić, obierać ze skorupek.
Obrane jajka ułożyć na brzegach kotletów, zwinąć. Na patelni rozgrzać mocno oliwę, włożyć przygotowane jaskółcze gniazda, obracając drewnianą łyżką
zrumienić ze wszystkich stron. Na patelnię wlać białe wino, zmniejszyć płomień i dusić mięso pod przykryciem jeszcze około 5 – 6 minut, aby doszło w środku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *