Składniki:

 

Biszkopt:

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 jajka

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

1 łyżka octu.

Masa:

1/2 litra kremówki

2 opakowania zagęstnika do śmietany

1 łyżka cukru pudru.

Poncz:

sok z pół cytryny

2 łyżki cukru pudru.

 

Ponadto:

 

3 banany

posypka czekoladowa

Wykonanie:

 

Biszkopt:

Białka i cukier ubij. Żółtka utrzyj z octem i kawą. Połącz z resztą. Piecz 25 minut w 180 C. w formie o średnicy 23 cm. Przekrój na 2 krążki, nasącz ponczem. Z każdej strony odetnij kawałek o szerokości 4 cm. 2 małe trójkąty z przodu, tworząc ?pyszczek?.

Masa:

Schłodzoną kremówkę i resztę składników ubij. Banany obierz, przekrój wzdłuż na pół. Trzy ułóż na cieście, posmaruj masą. Ułóż ciasto, posmaruj masą, ułóż banana. Odcięte boki posmaruj masą, ułóż pionowo na cieście, robiąc ?grzbiet?, przykryj masą. Resztę ciasta pokrusz, wymieszaj z posypką czekoladową, posyp jeżyka. Schłodź.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *