Składniki:

 

Biszkopt:

6 jajek

6 łyżek cukru

6 łyżek mąki krupczatki

1 i 1/2 łyżki kakao

1łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

 

Masa:

 

2 kostki masła

1 litr mleka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki  mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

sok z cytryny

3 żółtka

Ponadto:

10 dag. mielonych orzechów

2 wafle

czekolada

 

Wykonanie:

 

Biszkopt:

Białka ubij, dodając cukry. Dodaj żółtka, połącz. Dodaj przesiane sypkie produkty, wymieszaj. Ciasto wlej do miski o średnicy 20 cm. Piecz 20-25 minut w 180C.

Masa:

Szklankę mleka wyrób z cukrem, żółtkami i mąkami. Ugotuj na reszcie mleka budyń, ostudź. Masło utrzyj, dodając budyń i sok z cytryny, Biszkopt ostudź, przekrój na 4 krążki. Każdy posmaruj masą, złóż. Boki lekko  skrój z obu stron i odkrojone części przesuń do przodu, formując pyszczek jeżyka. Posmaruj masą, posyp orzechami. Wafle pokrój na kawałki, ?kolce? wetknij w jeżyka. Z czekolady zrób pyszczek.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *