Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki krupczatki
1 i 1/2 łyżki kakao
1łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Masa:
2 kostki masła
1 litr mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
sok z cytryny
3 żółtka
Ponadto:
10 dag. mielonych orzechów
2 wafle
czekolada
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubij, dodając cukry. Dodaj żółtka, połącz. Dodaj przesiane sypkie produkty, wymieszaj. Ciasto wlej do miski o średnicy 20 cm. Piecz 20-25 minut w 180C.
Masa:
Szklankę mleka wyrób z cukrem, żółtkami i mąkami. Ugotuj na reszcie mleka budyń, ostudź. Masło utrzyj, dodając budyń i sok z cytryny, Biszkopt ostudź, przekrój na 4 krążki. Każdy posmaruj masą, złóż. Boki lekko skrój z obu stron i odkrojone części przesuń do przodu, formując pyszczek jeżyka. Posmaruj masą, posyp orzechami. Wafle pokrój na kawałki, ?kolce? wetknij w jeżyka. Z czekolady zrób pyszczek.