Ciasto:
20 dag. margaryny
35 dag .maki pszennej
12 dag. cukru
2 jajka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 50 kg. jabłek
1/2 szklanki cukru
2 galaretki cytrynowe
Ponadto:
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Ciasto:
W misce wymieszać wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagnieść. Podzielić na 2 nierówne części w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do zamrażarki. Resztą ciasta wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 22 x 28 cm. Ciasto nakłuć widelcem i piec 20 minut w temp. 180 C.
Masa jabłkowa:
Jabłka umyć obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Owoce włożyć do garnka z grubym dnem, wlać 1/4 szklanki wody i gotować pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną. Wsypać cukier i ciągle mieszając, gotować jeszcze przez chwilę. Wsypać suche galaretki w proszku, wymieszać.
Kakaowa szarlotka z budyniem:
Połowę mleka zagotować, resztę wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem. Do gotującego się mleka wlać ciągle mieszając rozpuszczony budyń i zagotować. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, a następnie rozsmarować budyń. Całość posypać startym na tarce o dużych oczkach zamrożonym ciastem.
Ciasto wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze 30 minut w temp. 180 C. Upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.