KAKAOWE Z JABŁKAMI ANI

Składniki:

4 duże jabłka soczyste słodko  kwaśne

1 i 1/2 szklanki cukru

6 jajek

3 szklanki mąki pszennej

3/4szklanki oleju

2 łyżki stołowe kakao

1 plaska łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

orzechy pokrojone

rodzynki

 

Wykonanie:

 

Jabłka  obrać, pokroić  w drobną kostkę  , zasypać 1 szklanką cukru, zalać olejem odstawić na 1 godzinę. . Białka ubić na sztywno,dodać pozostałe 1/2 szklanki cukru i  dodawać po 1 żółtku i  resztę składników,wymieszać, wylać na blaszkę wysmarowaną i posypaną bułką tartą  25×40 cm. Wstawić do gorącego piekarnika Piecz 40-50 minut w temperaturze 170  C. Po upieczeniu polać polewą czekoladowa .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *