Składniki:
4 duże jabłka soczyste słodko kwaśne
1 i 1/2 szklanki cukru
6 jajek
3 szklanki mąki pszennej
3/4szklanki oleju
2 łyżki stołowe kakao
1 plaska łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
orzechy pokrojone
rodzynki
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę , zasypać 1 szklanką cukru, zalać olejem odstawić na 1 godzinę. . Białka ubić na sztywno,dodać pozostałe 1/2 szklanki cukru i dodawać po 1 żółtku i resztę składników,wymieszać, wylać na blaszkę wysmarowaną i posypaną bułką tartą 25×40 cm. Wstawić do gorącego piekarnika Piecz 40-50 minut w temperaturze 170 C. Po upieczeniu polać polewą czekoladowa .