KAKAOWE ZE ŚLIWKAMI

Składniki;

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

20 dag masła

1 szklanka cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

2 łyżki śmietany 18%

3 żółtka

1/2 kg. śliwek

Pianka budyniowa:

 

3 białka

3/4 szklanka cukru

2 opakowania budyniu waniliowego

1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ciasto:

Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić dwie nie równe części na 2/3 i 1/3 . blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wykleić większą częścią ciasta, na nim ułożyć śliwki, skórką do dołu, piecz  w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C.około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażalnika przynajmniej na godzinę.

Pianka budyniowa:

Białka ubić na sztywno, nie przerywając ubijania małymi partiami dodawać cukier, następnie wsypać budyń, gdy składniki się połączą powoli wlewać olej i jeszcze chwilę miksować.Na wystudzony spód wyłożyć piankę budyniową, Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C.jeszcze  około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić, posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *