Składniki:
50 dag. opakowanie kalafiorów
3 jajka
1/2 szklanki mąki
po szczypcie gałki muszkatołowej i imbiru
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 litra oleju
cukier
sól
Wykonanie:
Włożyć kalafiory do garnka z wrzącą posoloną i lekko posłodzoną wodą, gotować na wolnym ogniu. Po 5 -6 minutach odcedzić i dokładnie osączyć z wody. Jajka zmiksować z mąką, imbirem i gałką muszkatołową na gładkie ciasto. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Nadziewać różyczki na widelec, zanurzać w cieście obtaczać w bułce tartej i smażyć na jasno złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączać na papierowym ręczniku. Podawać na zimno albo na gorąco, z sosami lub sokami warzywnym i, Np. pomidorowym .W podobny sposób można przyrządzić inne warzywa, m.in. brokuły, marchewkę, brukselkę lub paprykę.