KALAFIORY PO KAPUCYŃSKU

Składniki:

50 dag. opakowanie kalafiorów

3 jajka

1/2 szklanki mąki

po szczypcie gałki muszkatołowej i imbiru

1/2 szklanki bułki tartej

1/2 litra oleju

cukier

sól

 

Wykonanie:

 

Włożyć kalafiory do garnka z wrzącą posoloną i lekko posłodzoną wodą, gotować na wolnym ogniu. Po 5 -6 minutach odcedzić i dokładnie osączyć z wody. Jajka zmiksować z mąką, imbirem i gałką muszkatołową na gładkie ciasto. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Nadziewać różyczki na widelec, zanurzać w cieście obtaczać w bułce tartej i smażyć na jasno złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączać na papierowym ręczniku. Podawać na zimno albo na gorąco, z sosami lub sokami warzywnym i, Np. pomidorowym .W podobny sposób można przyrządzić inne warzywa, m.in. brokuły, marchewkę, brukselkę lub paprykę.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *