Składniki:
Ciasto:
1/2 kg.mąki
200 ml. Mleka
5 dag. masła
2 jajka
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
7 g. suchych drożdży
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami dodać sól,cukier,rozbełtane jajka i letnie mleko. Wszystko wymieszać dodając roztopione i wystudzone masło. Całość zagniatać aż powstanie elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1i 1/2 godziny aż ciasto podwoi objętość .
Farsz:
80 dag.kapusty kiszonej
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1/2 kg. pieczarek
2 średnie cebule
1 kostka rosołowa grzybowa
1 łyżeczka magii w płynie
pieprz
sól
Wykonanie:
Kapustę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim,odsączyć na sicie. Pokrojoną cebulkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju,dodać pokrojone pieczarki. Gdy całość jest już podsmażona,dodać odsączoną i pokrojoną kapustę oraz kostkę grzybową. Całość chwilkę poddusić,doprawić magii,pieprzem i solą. Ciasto cienko rozwałkować,ułożyć farsz wzdłuż brzegu i zwinąć w rulon na jeden raz. Rulonik pokroić na kawałki,i układać (zakładką do dołu) na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut,po czym posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika 200 C.piecz około 15 minut.