Składniki:

 

Ciasto:

1/2 kg.mąki

200 ml. Mleka

5 dag. masła

2 jajka

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

7 g. suchych drożdży

 

Wykonanie:

 

Ciasto:

 

Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami dodać sól,cukier,rozbełtane jajka i letnie mleko. Wszystko wymieszać dodając roztopione i wystudzone masło. Całość zagniatać aż powstanie elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1i 1/2 godziny aż ciasto podwoi objętość .

Farsz:

80 dag.kapusty kiszonej

2 liście laurowe

4 kulki ziela angielskiego

1/2 kg. pieczarek

2 średnie cebule

1 kostka rosołowa grzybowa

1 łyżeczka magii w płynie

pieprz

sól

 

Wykonanie:

 

Kapustę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim,odsączyć na sicie. Pokrojoną cebulkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju,dodać pokrojone pieczarki. Gdy całość jest już podsmażona,dodać odsączoną i pokrojoną kapustę oraz kostkę grzybową. Całość chwilkę poddusić,doprawić magii,pieprzem i solą. Ciasto cienko rozwałkować,ułożyć farsz wzdłuż brzegu i zwinąć w rulon na jeden raz. Rulonik pokroić na kawałki,i układać (zakładką do dołu) na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut,po czym posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika 200 C.piecz około 15 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *