KAPUŚNIAK Z KLOPSIKAMI

Składniki:

 

1i1/2 litra warzywnego bulionu (może być z kostki)

1/2 kg młodej kapusty

2marchewki

1 pietruszka

1 czerwona papryka

1 duży ziemniak

2 łyżki masła

koperek do posypania

sól

pieprz

 

Klopsiki:

 

40 dag. mielonej wieprzowiny

3 łyżki szczypiorku

1duże jajko

3 łyżki kaszy manny

ostra mielona papryka

 

Wykonanie:

 

Kapustę poszatkuj, resztę warzyw oczyść, pokrój w słupki. Zalej bulionem dodaj masło, gotuj 15 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Klopsiki:

Mięso mielone wyrób z posiekanym szczypiorkiem, kaszą manną i jajkiem, przypraw papryką, solą i pieprzem, odstaw na 10 minut. Z masy uformuj małe klopsiki. Włóż do zupy, gotuj 8 minut. Posyp posiekanym koperkiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *