KARP NA SPOSÓB WSCHODNI

Składniki:

1i1/2 kg karpia

2 marchwie

1 cytryna

2 cebule

15 dag rodzynek

3 goździki

10 dag. pierników

sól

cukier

liść laurowy

Wykonanie:

Karpia oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki. Litr wody zagotować z małą ilością soku z cytryny, solą, cukrem,cebulą pokrojoną w drobną kostkę, marchwią pokrojoną  w plasterki, liściem laurowym, goździkami i rodzynkami. Włożyć pokrojonego karpia i gotować około 20 minut a gdy będzie miękki, dodać zmielone pierniki i gotować jeszcze5 minut. Kawałki karpia ułożyć na półmisku, polać sosem, w którym się gotował, i odstawić do schłodzenia. Podawać  na zimno.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *