Składniki:
Karp (ok. 1,5 kg)
1 pęczek włoszczyzny
5 ziaren ziela angielskiego,
10 ziaren pieprzu
1 listek laurowy
Sos:
1/3 szklanki rodzynków
1/3 posiekanych migdałów,
3 łyżki miodu
4 małe pierniczki
2 łyżki masła
sok z jednej cytryny
cukier
sól
Wykonanie:
Karpia sprawić, pokroić na dzwonka, natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce. Z włoszczyzny i przypraw ugotować wywar, włożyć do niego kawałki ryby wraz z głową i częścią ogonową. Gotować na małym ogniu około 25 minut. Ostrożnie wyjąć kawałki ryby i ułożyć je tak, jak pokazano na zdjęciu. W rondlu rozpuścić masło z miodem, dodać pokruszone pierniki. Gdy masa ściemnieje, wlać dwie szklanki przecedzonego wywaru z ryby, sok z cytryny, dodać bakalie, cukier, sol i gotować4-5 minut. Gotowym sosem polać rybę. Podawać z ziemniakami, łazankami lub kaszą krakowską.