KARP W SOSIE MIODOWYM

Składniki:

 

Karp (ok. 1,5 kg)

1 pęczek włoszczyzny

5 ziaren ziela angielskiego,

10 ziaren pieprzu

1 listek laurowy

 

Sos:

1/3 szklanki rodzynków

1/3 posiekanych migdałów,

3 łyżki miodu

4 małe  pierniczki

2 łyżki masła

sok z jednej cytryny

cukier

sól

Wykonanie:

 

Karpia sprawić, pokroić na dzwonka, natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce. Z włoszczyzny i przypraw ugotować wywar, włożyć do niego kawałki ryby wraz z głową i częścią ogonową. Gotować  na małym ogniu około 25 minut. Ostrożnie wyjąć kawałki ryby i ułożyć je tak, jak pokazano na zdjęciu. W rondlu rozpuścić masło z miodem, dodać pokruszone pierniki. Gdy masa ściemnieje,  wlać dwie szklanki przecedzonego  wywaru z ryby, sok z cytryny, dodać  bakalie, cukier, sol i gotować4-5 minut. Gotowym sosem polać rybę. Podawać z ziemniakami, łazankami lub kaszą krakowską.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *