Składniki:

Masa:

2 jaja
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
1i 1/2 szklanki mleka
25 dag. masła

Wykonanie:

Z 1 częścią mleka zmiksuj pozostałe składniki i wlej na gotujące się mleko cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Ostudzony budyń utrzeć z 25 dag masła i krem do karpatki gotowy.

Ciasto:

Składniki:

1 szklanka wody
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku
5 jaj
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki masła lub margaryny

Wykonanie:

Wodę zagotować z margaryną. Zestawić z ognia i wsypać mąkę energicznie mieszając. To powinno trwać około 1o minut aż masa zacznie odstawać od rondla. Dodawać po 1 jajku i dalej miksować. Upiec 2 placki. W temperaturze 180 C. Jak się zrumieni i powstaną góry ciasto jest gotowe. Zimne placki przełożyć masą .Z tego ciasta można robić też ptysie i eklerki. można przełożyć bita śmietaną lub jakąś ulubioną masą owocową Np. truskawkowa.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *