Składniki:

12 i 1/2 dag. masła
szczypta soli
22 dag. mąki pszennej
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1litr mleka
8 dag. maki kukurydzianej
20 dag. cukru
1 laska wanilii
15 dag. miękkiego masła
cukier puder
Wykonanie:

W garnku podgrzać szklankę wody, dodać masło i sól, doprowadzić do wrzenia. Dodać przesianą mąkę ciągle mieszając do powstania gładkiej masy. Zdjąć z ognia, chwilę przestudzić. Dodać 5 jajek i jedno białko, pozostałe żółtko odłożyć. Dodać proszek do pieczenia i zmiksować. Gotowe ciasto podzielić na dwie części.
Blachę do pieczenie wyłożyć papierem a następnie rozprowadzić połowę ciasta i odstawić. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 200 C. Laskę wanilii przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Szklankę mleka wymieszać z mąką, pozostałe mleko podgrzać w rondelku. Dodać cukier i miąższ z wanilii. Kiedy mleko się prawie zagotuje zmniejszyć ogień i dodać mleko z mąką. Gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając około 10 minut do momentu aż budyń zgęstnieje. Budyń przełożyć do miski, dodać łyżkę cukru pudru i przestudzić.  Miękkie masło połączyć z żółtkiem utrzeć na puszysta masę, dodać do budyniu i razem jeszcze utrzeć. Budyń rozłożyć na powierzchnię ciasta które jest na blaszce zostawiając margines. Przykryć drugą połową ciasta i włożyć do piekarnika. Piecz 25-30 minut na złoty kolor. Gotowe ciasto wyjąć, przestudzić. Podawać pokrojone na kawałki i posypane cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *