Składniki:
Masa malinowa:
40dag. malin świeżych lub mrożonych
3 dag. .cukru
2i1/2 łyżeczki żelatyny
50 ml. gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka zimnej wody
Składniki:
Ciasto:
250 ml wody
10 dag. masła
20dag. mąki pszennej
szczypta soli
4 jajka duże
Składniki:
Krem:
750 ml mleka
1budyń waniliowy
3 dag. cukru
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag. masła
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania
Wykonanie:
Masa malinowa:
Maliny wkładamy do rondelka razem z cukrem i gotujemy na średnim ogniu, aż maliny się rozpadną, a cukier rozpuści.
Dodajemy sok z cytryny, mąkę wymieszaną w 1 łyżce wody i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Połowę malin przecieramy przez sitko, i wlewamy z powrotem do rondelka. żelatynę rozpuszczamy w 50 ml. gorącej wody, dodać kilka łyżek malin. Następnie wlać do rondelka i dokładnie wymieszać z resztą malin. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin masę można przygotować dzień wcześniej.
Wykonanie:
Budyń:
550 ml. mleka wlać do rondelka i zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym.. Pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym, mąką tortową i mąką ziemniaczaną. Kiedy mleko się zagotuje, zmniejszyć ogień i wlać mieszankę budyniową. Mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Przykryć pokrywką lub talerzykiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Wykonanie:
Ciasto:
Przesiać mąkę. W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i wsypać przesianą mąkę. Mieszać energicznie do czasu aż masa zacznie odchodzić od garnka i stanie się gładka. Odstawić do przestygnięcia. Do lekko ciepłej masy, dodawać kolejno jajka, cały czas miksując. Masę rozsmarować na dwóch blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 34×24 cm. Piecz 30 minut w 200C . i w ten sam sposób upiec drugą część. Ostudzić obydwa ciasta .Na jeden blat ciasta wyłożyć krem. Wstawić do lodówki, aby się stężał, masę malinową wymieszać, żeby stała się bardziej płynna i ułożyć równą warstwą na kremie. Przykryć drugą warstwą ciasta i wstawic do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.