KARTACZE Z WĘDLINĄ ZAPIEKANE W KAPUŚCIE

Składniki:

2 kg .ziemniaków

1  kg kaszy manny

sól

pieprz

30 dag. dowolnej wędliny

1mała główka kapusty

1duża cebula

1/2 kostki masła

Wykonanie:

Ziemniaki obierz, umyj. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Masę włóż do lnianego woreczka, dokładnie osącz z płynu. Masę ziemniaczaną przełóż do miseczki, wsyp surową kaszę, dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wędlinę pokrój na małe kawałki. Z masy ziemniaczanej uformuj na dłoni placuszki, na środku ułóż 1-2 łyżeczki wędliny. Brzegi dokładnie zlep, formując owalne kartacze. Kapustę podziel na liście, umyj, osusz. Każdy kartacz ciasno owiń w liść kapusty. Ułóż w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Cebulą wraz z masłem polej kartacze. Naczynie wstaw do rozgrzanego do temperatury. 200 C. piekarnika. Piecz około godziny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *